tirsdag 20. oktober 2009

Digital foto

Jeg startet min lille fotoseanse med å knipse noen bilder av gullungen.
(...og når jeg tenker meg om, var det han jeg avsluttet med å fotografere også).
Først plasserte jeg ham midt i søkeren. Da ble resultatet slik:














Deretter plasserte jeg motivet i henhold til tredjedelsregelen.
Da ble resultatet slik:















Deretter var det bikkja sin tur. Dette bildet er beskåret i Picasa,
medmotivet i midten:






















Mens jeg i dette bildet har valgt samme format, men "flyttet" motivet
for å tilfredsstille tredjedelsregelen.





















I begge eksemplene er det klart for meg at motivene som er plassert etter tredjedelsregelen, kommer mer til sin rett, og gir en bedre uttrykk i bildet. Størst virkning fikk det i bildene øverst, som er tatt i breddeformat. I de kvadratiske bildene synes jeg ikke virkningen var like effektfull.


Jeg tok noen flere bilder og redigerte dem i Picasa. På dette bildet gikk jeg nær motivet og litt lavere. Bakgrunnen ble i tillegg litt uskarp (flaks) og stjeler dermed mindre fokus. Redigerte i tillegg litt for å vise at et svart-hvitt bilde gi et ganske annet uttrykk enn ett i farger:




Her tok jeg også en liten redigeringsjobb i Picasa. Jeg beskar først bildet, gjorde fotografiet svart-hvitt og la på litt "tåke" på personen i kanten. Dette gjorde at minstemann kom enda mer i fokus. Her ser man også at motivet er plassert midt i bildet, og her synes jeg det passer bra.


Etter å ha gjort noen øvelser i Picasa, og forsøkt testet ut noen komposisjonsmessige virkemidler, synes jeg plassering av motivet er det viktigste. Det å få motivet nære nok, slik at det ikke forsvinner i bakgrunnen, samt riktig plassering i bildet er viktig. Nok lys og riktig lys betyr også mye. Faktisk kunne Picasa hjelpe med litt der, og legge til ekstra lys på noen av bildene mine. Gjorde også noen forsøk på å holde kameraet både lav og høyt i forhold til motivet, dette ga også god effekt.


Til slutt noen refleksjoner rundt et bilde jeg fant på nettet. Jeg gjorde et Google bildesøk med søkeordet "motlys". Dette bildet er da naturlig nok tatt med motlys, altså med lyskilden bak motivet og med retning mot kameraet. I dette bildet finner man også andre virkemidler. Et eksempel er treet i forgrunnen som mot brua og bakgrunnen gir en større dybdevirkning i bildet. Det mest synlige partiet av brua, som jo er hovedmotivet, er plassert i henhold til tredjedelsregelen. Jeg vil også nevne kontrastene i bildet; det nærmest hvite vannet mot de mørke trærne i bakgrunnen. Dette kan være med på å skape dynamikk og spenning i bildet. Brua skaper en horisontal linje i fotografiet, noe som er med på å gi ro og harmoni i bildet.


1 kommentar:

  1. Det var eit nydelig motiv du har der ; ) Og svart/ kvitt-bildet såg heilt proft ut!! Veldig bra resultat! Så lurt å legge tåke på den voksne (utan å fornærme ; ))! Nærheten i bildet forsvinn ikkje, og effekten av å fokusere berre på hovedmotivet blir veldig bra.

    SvarSlett