Klassen min har også laget animasjonsfilmer med webkamera og lego. Disse har vi også publisert på YouTube. Tidligere har jeg også benyttet YouTube til engelskundervisning med bla. farger, telling ol.
onsdag 21. april 2010
Sosial web
Klassen min har også laget animasjonsfilmer med webkamera og lego. Disse har vi også publisert på YouTube. Tidligere har jeg også benyttet YouTube til engelskundervisning med bla. farger, telling ol.
tirsdag 20. april 2010
Comic Life
- lage sammensatte tekster med bilder, utsmykninger og varierte skrifttyper til en større helhet, manuelt og ved hjelp av digitale verktøy
- bruke sang, musikk og bilder i framføringer og presentasjoner
- bruke estetiske virkemidler i egen tekstproduksjon
- vurdere tekster, TV-programmer, reklame, musikk, teater og film og begrunne egne medievaner
- bearbeide digitale tekster og drøfte virkningene
iGoogle
tirsdag 30. mars 2010
Netvibes
Dette var jammen saker! Ser at det mye der ute som jeg ikke veit om. Netvibes har jeg riktignok hørt om tidligere, men jeg har aldri prøvd tjenesten. Jeg er forsåvidt avhengig av Internett og er daglig innom et utall, faste sider som f.eks. nyheter, vær, finn.no, ebay, hotmail mm. To minutter etter at jeg hadde registrert meg, skjønte jeg dette var et verktøy som passet meg ypperlig. Dette blir (med noen flere rss-feeder og miniprogrammer) min nye startside.
mandag 29. mars 2010
Barn og unges digitale arena.
Etter å ha lest Tønnesens "Generasjon.com" sitter jeg igjen med noen tanker omkring barn og unges digitale arena og gutter og jenters ulike tilnærminger til denne arenaen.
Jeg vokste opp (for ikke så lenge siden) i en tid da pc og mobiltelefon forsåvidt fantes, men det var ikke allemannseie. Internett brukte jeg første gang i 1997, etter at jeg var ferdig med videregående skole. I min barndom var det derfor ingen digital arena. Den arenaen inntok jeg egentlig ikke før jeg tok allmennlærerutdanning fra slutten av 1990-tallet. Etter noen år som lærer har man også fanget opp en god del av hvordan barn og unges mediebruk arter seg. Studiene som presenteres i boken var derfor ikke overraskende i mine øyne, men de bekreftet heller en del av de momentene jeg selv har observert. En ting, som jeg bet meg fast i, etter å lest leksjonene til emnet, var gutter og jenters bruk av digitale verktøy. Jeg var overbevist om at bruk av f.eks. pcer i undervisningen ville favorisere guttene. Dette skulle vise seg å ikke stemme helt:
søndag 14. mars 2010
Tenkeverktøy 2
Det første som slo meg når jeg tenke på kombinasjonen av tilpasset opplæring og IKT, var elevene som f.eks. har dysleksi og får pc via Hjelpemiddelsentralen. Foreldrene er fornøyde, læreren er tilfreds og eleven sjeleglad fordi han eller hun har fått en splitter ny, bærbar pc.
Tenker man på mulighetene for samarbeid i sosialkuturell læringsteori er det mange muligheter for å sikre tilpasset opplæring. Samarbeid elever i mellom kan skje både ved at de jobber sammen ved samme pc, eller samarbeider over nettet. Svært mange av verktøyene vi har vært gjennom i vårt studie er godt egnet, tenk f.eks. på Glogster eller Comic Life, hvor man selv skaper utfordringene. Man kan lage alt fra et enkelt produkt, til noe mer avansert. Og, ikke minst ser jeg på motivasjon som en viktig faktor her. De aller fleste elever synes bruk av pc er morsomt, noe som stimulerer til god innsats. Ofte opplever jeg det også slik at elever som sliter i det tradisjonelle klasserommet (med blyant og papir), kan blomstre og oppleve mestring når de sitter ved en pc.
tirsdag 9. februar 2010
Sammensatte tekster
onsdag 3. februar 2010
Tenkeverktøy
søndag 17. januar 2010
Sosial web
Ok. Vi skal knytte dette til bruk i skolen. Hvilke ulemper og fordeler har bruk av slike nettsamfunn? Hvilke muligheter og utfordringer knyttet til pedagogisk virksomhet, kan man her se?
Jeg går litt tilbake i tid først. For ett år siden var jeg på Utdanningskonferansen i Bergen. Her var det mange gode foredrag, og en ting jeg beit meg fast i, var eksemplet om hvordan en Facebook-bruker ved hjelp av sine venner, hadde gjenfortalt Hamlet. Riktignok ikke ordrett, men hendelsene og karakterene var autentiske. Dette var et slag i magen på oss (jada, jeg og…) som mente at Facebook var noe tøv. Mange mener nok det ennå, men jeg selv ser nå flere muligheter enn begrensinger.
Soleklare ulemper ved bruk av Facebook er at mange ikke har grenser for hva de publiserer. Både bilder og ytringer, som ikke burde vært offentliggjort. Personvern og nettvett er viktige stikkord her. Skolens oppgave er i så måte ikke å hindre bruk av sosiale medier, men jobbe med regler for og oppførsel på nettet. Dette er områder jeg opplever at mange lærere faktisk er gode på. Men på samme måte som enkelte elever ikke lærer sju-gangen, er det også enkelte som ikke vil klare å følge gode regler for nettbruk. Likevel må ikke disse elevene hindre oss i å utnytte en delingskultur i skolen.
Facebook er først og fremst et privat medium, slik jeg ser det, men det er muligheter også for skolebruk. Dette gjelder i første rekke elever som har passert barnetrinnet. Muligheter for å dele lenker, bilder, videoer og chat-funksjonen er glimrende til deling og samarbeid om for eksempel oppgaver. Mange er Facebookmedlemmer og kjenner funksjonene i applikasjonen godt fra før. Det finnes mange andre alternativer til å samarbeide slik, både gjennom andre nettsamfunn og eksempelvis gjennom MSM. Google har nå sluppet betaversjonen av Wave, som er en applikasjon som har elementer fra både sosiale nettverk, a-post, Google docs med mer, og som kan bli glimrende til samarbeid i sanntid.
Youtube er et nettsted der bruker kan laste opp, vise og dele videoklipp. Jeg har brukt dette en del i skolen selv. Jeg har funnet mye stoff til bruk for eksempel i musikk- og engelskundervisning. I min nåværende 3. klasse har vi hentet små filmklipp med musikk, tall, farger og lignende på engelsk. Dette har vi vist på storskjerm og har vært et nyttig bidrag i undervisningen.
Youtube er brukerstyrt ved at upassende videoer blir fjernet om brukere melder fra om dette. Likevel må man legge føringer for hva elevene kan gå inn på. Igjen; regler for nettvett og oppførsel på nettet er viktig. Samtidig er det viktig å få et fokus på det som har en nytteverdi. Mye av innholdet på Youtube er flott til skolebruk. At bruken i stor kan være lærerstyrt er greit nok. Dette gir elevene eksempler på at det kan være mye nyttig her til bruk i skolen.
Del og bruk (d&b) presenterer seg som ” Et nettverk for lærere, pedagoger, forskere, byråkrater, bibliotekarer og andre med interesse for sosial web, IKT og skole.” Dette er et nettsted hvor poenget er at brukerne skal dele sin digitale kompetanse med andre, og på den måten kunne øke sin kompetanse. Dette er også et nettsted man kan bruke i undervisning, f.eks som et lukket område for en klasse eller gruppe, hvor man kan dele bilder, videoer, blogger mm.
Jeg har brukt litt tid på dette nettstedet, og finner svært mye interessant ”skolestoff”. Her er det ikke først og fremst ferdige opplegg til undervisningsbruk man finner, men mye faglig bakgrunnsstoff, mange ulike forum, massevis av tips og triks med mer. Et avgjørende poeng med et slikt nettsted, er at man er aktiv. Er ikke brukerne aktive, er dette et dødt nettsted. Ser man i forumene her, finner man ut at svært mange er aktive, og at d&b dermed fungerer etter hensikten.